Smaakversterkers - de ongezonde waarheid

Tegenwoordig is het in de supermarkt een hele zoektocht naar gezonde voeding. Veel verpakkingen zijn misleidend en een groot deel van de producten bevatten smaakversterkers. Vooral de E621 en E951 (aspartaam) zijn schadelijk voor het lichaam. 

- E621 is een gistextract dat aanzet tot meer eten en zorgt voor een verstoring in de hormoonhuishouding. Overmatige consumptie van E621 zorgt bij veel mensen voor migraine(aanvallen), hartkloppingen, buikpijn, hoge bloeddruk, eczeem, slapeloosheid, hyperactiviteit, opgezwollen ledematen en lippen en consumptie kan leiden tot overgewicht. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat het een kankerverwekkende stof is en mag het niet in voedsel voor baby's jonger dan 3 maanden worden verwerkt. 

Toch zit E621 in enorm veel producten. Het is lastiger dan je denkt om deze smaakversterker te vermijden, omdat E621 veel verschillende namen heeft, zoals: vetsin, gistextract, smaakversterker, natuurlijke aroma, eiwit extract, caseinaat, mononatriumglutamaat, glutamaat, glutamaatzuur, gemodificeerd maiszetmeel, gehydroliseerd eiwit/proteïne/soja eiwit, etc.

- E951 is een kunstmatige zoetstof en wordt voornamelijk gebruikt in light producten, maar ook in producten zoals kauwgom, peutertandpasta, snoep, yoghurt etc. Aspartaam is 200x zo zoet als suiker en bevat bijna geen calorieën. Het is daarnaast de meest gebruikte zoetstof ter wereld. Bij gebruik van aspartaam kunnen de volgende klachten optreden: hoofdpijn, leerproblemen, migraine, depressie, angstaanvallen, chronische vermoeidheid, diabetes, vetzucht, hartkloppingen etc. De aanvaardbare dagelijkse inname van aspartaam, volgens het Voedingscentrum, is 40 milligram per kilo lichaamsgewicht. Ter illustratie: een blikje light frisdrank bevat ongeveer 180 milligram aspartaam.


Het is goed om te weten dat er geen E-nummers in groente en fruit zitten en dat het belangrijk is om zoveel mogelijk onbewerkte producten te kopen waar bij het koken uit zakjes en pakjes zoveel mogelijk vermeden dient te worden. 


Hieronder nog even wat misleidende verpakkingen.Bron: 

http://eerlijkeverpakkingen.tumblr.com/


Reactie schrijven

Commentaren: 0