Gestoomde rijst met saté

Sinds we terug zijn uit Bali zijn we helemaal fan van de Indonesische keuken. 

Vooral mijn vriend is dol op gestoomde rijst, dus ik ben op zoek gegaan naar een creatieve manier om deze rijst zo lekker mogelijk te maken. 

Klik op 'meer lezen' om het recept te openen.

Rijst stomen kun je op verschillende manier doen. Ik heb het als volgt gedaan.


Ingrediënten:

witte rijst

- bamboe stoom bakje

- bananen bladeren


Bereiding: 

Het beste is om de witte rijst ten minste 4 uur in water te weken, zodat de rijstkorrels het water goed opnemen. Na de 4 uur zul je zien dat de rijst twee keer zo groot is geworden. Wanneer je geen tijd heb om de rijst 4 uur te weken kun je het ook even kort koken. Kook wat water in een pan en voeg de rijst toe. Breng het water opnieuw aan de kook. Laat dan op laag vuur nog 6 minuten doorkoken met de deksel op de pan. Spoel de rijst daarna af onder koud water. 

Pak het bamboe stoom bakje en leg hier 2 bananenbladeren in, zodat de rijst niet uit het bakje kan vallen. Pak een wok en schenk hier ongeveer 500 ml water in. Breng het water aan de kook. Als het water kookt schep je de rijst in het bakje en zet je deze in de wokpan. Doe de deksel op het bakje en laat nog 20 minuten stomen op een laag vuur. Wanneer de rijst klaar is kun je dit nog garneren met wat peterselie. 

Een uur voordat je de rijst gaat stomen is het handig om je kip alvast te marineren. 

Ik heb dit op de volgende manier gedaan:


Ingrediënten:

300 gram kip

- 2 sjalotjes

- 1 teen knoflook

- 1 theelepel sambal djeroek

- 1 eetlepels ketjap manis 


Bereiding:

Snijd de sjalotten en knoflook in kleine stukjes en doe in een kom. Voeg de ketjap manis en sambal toe. Hussel de kip hier doorheen. Laat het ongeveer een uurtje intrekken. Verwarm de grill voor. Rijg ondertussen de kipstukjes aan de saté stokjes. Je kunt de stokjes het beste laten weken in water van te voren, zodat ze niet verbranden in de grill. Wanneer de grill heet is kun je de kipstukjes in de grill doen. 


De satésaus heb ik vandaag bij de toko in Sassenheim gehaald. Ik heb daar specifiek gevraagd welke ingrediënten het bevat en er zitten geen toegevoegde smaakstoffen in. Je kunt de saus uiteraard ook zelf maken. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0