Tips om sporten leuk te maken!


Om gezond te blijven is het belangrijk om regelmatig te bewegen. Wanneer je niet gewend bent om te sporten kan dit een hele opgave zijn. Het is daarom belangrijk dat je jezelf niet vergelijkt met anderen, maar kijkt naar wat voor jou prettig voelt. Vanuit daar kun je altijd andere doelen stellen voor jezelf om naar toe te werken. 

Ik zal wat tips geven om sporten/bewegen leuker te maken.

 

  • Stel doelen voor jezelf - Om ergens naar toe te kunnen werken is het belangrijk om voor jezelf te weten wat je wilt bereiken. Bij het stellen van doelen is het belangrijk dat je de doelen Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden maakt, ook wel de SMART-methode genoemd. Zeg dus bijvoorbeeld niet: 'Ik wil afvallen', maar omschrijf het bijvoorbeeld als volgt: 'Ik wil door middel van 3x per week hardlopen en dagelijks gezond eten over een maand 2 kilo afgevallen zijn'. 
  • Bedenkt welke vorm van beweging je wilt gaan beoefenen - Elke vorm van beweging is goed. Of je nu wilt gaan hardlopen, gewichtheffen, wandelen, zwemmen etc. Jij kiest de vorm van beweging waar jij je het fijnst bij voelt. 
  • Vergelijk jezelf niet teveel met anderen - Het is prima om een ideaal plaatje in je hoofd te hebben, maar belangrijk is om jezelf hier niet in te verliezen. Wanneer je bijvoorbeeld een zandloperfiguur hebt van nature zal het onmogelijk voor jou zijn om een rechthoekig figuur te krijgen, zoals veel modellen hebben. Wees trots op het lichaam dat je hebt gekregen, elk figuur is mooi; zandloper, appel, rechthoekig; het maakt allemaal niet uit. Zelfverzekerdheid is het allerbelangrijkste! Daar ga je namelijk van stralen.
  • Bouw het rustig op - Wanneer je gaat sporten heb je vaak de neiging om het roer in 1x helemaal om te gooien. De praktijk leert dat de meeste mensen dit niet lang volhouden. Het is een tijdje leuk om 6x per week te sporten, maar op een gegeven moment kan het erin sluipen dat je steeds minder gaat sporten. Begin daarom bijvoorbeeld met 2x per week en bouw het uit naar het aantal waar jij je prettig bij voelt. Wanneer je het rustig opbouwt voorkom je ook het oplopen van eventuele blessures. Wanneer je klein begint geef je je lichaam de kans om te wennen. Je zult na een tijdje zien dat je veel vooruitgang kunt boeken.
  • Zorg voor geschikte sportkleding - Wanneer je gaat sporten is het belangrijk om de juiste kleding en/of sport artikelen aan te schaffen. Het hebben van goede schoenen is noodzakelijk wanneer je bijvoorbeeld gaat hardlopen. Zonder goede schoenen is de kans op blessures enorm groot. Daarnaast voel je je vaak zelfverzekerder wanneer je er leuk uitziet en goede sportkleding aan hebt. 
  • Maak het leuk voor jezelf - Zorg bijvoorbeeld voor leuke muziek tijdens het sporten of neem een keer een vriend of vriendin mee. 
  • Focus op het positieve - Richt je niet op wat niet goed ging, maar benoem na elke workout iets waar je trots op bent. Misschien heb je wel meer kilo kunnen drukken tijdens het gewichtheffen of heb je meer kilometers gelopen. Alle beweging is goed, dus haal jezelf niet naar beneden.
  • Zorg goed voor je lichaam en geest - Het is belangrijk dat je ervoor zorgt dat je stress niveau zo laag mogelijk blijft en je regelmatig kan ontspannen. Daarnaast speelt gezonde voeding uiteraard een enorm grote rol. Onthoudt dat het hierbij niet om calorieën tellen gaat, maar om je voedingspatroon dusdanig aan te passen dat het voor jou werkt. Elk lichaam is anders en dat betekent dat voor de een brood maagkrampen geeft, terwijl de ander dit prima kan verteren na een workout. Dit is een zoektocht waar je zelf achter moet komen. En uiteraard staan op deze website genoeg leuke voedingtips ;-) Daarnaast is het belangrijk om genoeg te drinken op een dag om ook alle afvalstoffen uit je lichaam te verdrijven.

    Ik wens jullie allemaal veel succes en vooral plezier met bewegen!